Jan 12 2017

Aplicarea voinţei politice, exprimate prin vot = Democratie

Published by at 21:46 under Politica

Democraţia, ne place sau nu, înseamnă înainte de orice altceva, aplicarea voinţei politice, exprimate prin vot, a unei majorităţi.
Fundamentul democraţiei este reprezentat de alegeri în care cetăţenii sunt chemaţi să îşi delege prin vot reprezentanţii, dar şi o viziune politică.

Instituţia fundamentală a unei democraţii este Parlamentul. Acela este forul politic reprezentativ pentru o ţară, pentru curentele doctrinare care şi partinice care se ciocnesc în interiorul societăţii din ţara respectivă.

Într-o democraţie, singura instituţie legitimă în a crea, anula sau modifica legi este Parlamentul.

Preşedintele, într-o ţară de regim mixt (nici prezidenţial, nici semi-prezidenţial, nici parlamentar) cum este România, nu este “şeful” românilor ci este cea mai importantă persoană din Statul român. Alegerea lui prin vot direct nu îl transformă în vreun reprezentant al naţiunii ci îl legitimează doar ca şef al Statului, recunoscut ca atare de către societate.
De altfel Preşedintele reprezentă, în toate misiunile sale consituţionale, Statul român şi nu societatea românească. Organul reprezentativ pentru societatea românească este Parlamentul.

Instituţiile de forţă dintr-un Stat nu sunt instituţii democratice. Însă într-o democraţie autentică, ele trebuie să se găsească sub controlul instituţiei Parlamentului.
Justiţia este o putere în Stat, însă ea nu poate funcţiona decât respectând legislaţia al cărei singur şi legitim creator este Parlamentul.
Armata, poliţia şi serviciile secrete au obligaţia de a se supune legilor create în Parlament şi de asemenea, de a se supune controlului şi sancţiunilor Parlamentului.

Deci în concluzie pentru această foarte scurtă postare de cultură civică: când vorbim de democraţie putem vorbi cu adevărat legitim DOAR când vorbim de alegeri libere şi de Parlament liber.

No responses yet